alcím

Gyalog Saint Jean Pied de Portból Santiago de Compostelába ... végül az óceánig

2011. június 27., hétfő

Nosztalgia Coelhoval

Kb. 16 évesen olvastam először az "Egy mágus naplója" c. könyvet. Talán ez volt az első camino-behatás, valahol itt kezdődött az egész...
Újra elővettem. Legyen ez egy irodalmi keret, mely kinyitotta és bezárja a camino- álmodozások éveit, elővezetve a következő fejezetet, a valódi utat.

"Amikor utazol, az újjászületés aktusának egy nagyon gyakorlati formáját tapasztalod meg. Teljesen új szituációkba kerülsz, a nap lassabban telik, és az esetek többségében nem érted a nyelvet, amelyen az emberek beszélnek. Pontosan úgy, mint a gyerek, aki épp kibukkant az anyaölből. Ezért sokkal nagyobb jelentőséget tulajdonítasz azoknak a dolgoknak, amelyek körülvesznek, mert tőlük függ a túlélésed."
Coelho

2011. június 26., vasárnap

22 km

Hivatalosan is túl vagyunk az első camino-alapozótúrán. Dernő-Barka táv oda-vissza, családdal, kutyával :)
Sajnálattal tapasztalom, hogy a "bejáratott" bakancsom mégsem annyira bejáratott, mint hittem, mert segítségével egy nagyon kellemetlen gyűrődést, ráncot, minek is nevezzem, gyűrtem a nap folyamán a talpamon (hosszában... hihetetlen). Mély és fájdalmas. De a Kalenji zokni megérte a 2000 Ft-ját a decathlonban. Ez tény. Csak ajánlani tudom.
A cipőmre meg neheztelek. Nem szép kezdete a közös jövőnknek...

2011. június 21., kedd

Most már határtalan az öröm

Ezennel lezártnak tekintem a vizsgaidőszakot. Hippphipphurrááá :) Lehet gyúrni a caminora...

2011. június 15., szerda

Friss hírek érkeztek Burgosból

1. tanács: Tanuljunk meg spanyolul, mert az angolt senki nem beszéli. (De jó, mi se :)

A boltokban sokszor nincsenek kiírva az árak, és (milyen meglepő) mindenki le akarja húzni a "pénzeszsák" zarándokot (ezt már tudom:peregrino). Hát ez szomorú.
>> To do list: bolti bevásárlás spanyolul- tanul.

2. tanács: Zoknin spórolni nem érdemes. Ezt tudtuuk :)

*Egy nap 15 EUR, de inkább 20. Ezt bizony nem először hallom...

- - - -
UPDATE: utólag, otthonról...

Valóban nem beszélnek angolul a spanyolok, de a mutagatásból egész jól értenek.
A boltok: szupermarket, de olyan igazi (Eroski- legjobb, Gadis, Dia stb.) a zarándok paradicsoma. Olcsó, tejjel-mézzel folyó, önkiszolgáló, zsíííír. Kis falukban akad idétlen kisbolt, árak nélkül, nem szimpi eladókkal. Engem csak egy nénike próbált átvágni, de mégsem tudott végül. Csak szemfülesnek kell lenni, nem veszélyes.
Zokni: 3. nap kilyukadt, valszeg kavicstól, de nem én voltam az egyetlen, aki így járt. Varrni tilos. Kitartott az út végéig. Hűségét azzal jutalmaztam, hogy a lángok martalékává tettem a világ végén. Jó gazdi vagyok, mi?

Sokan érdeklődnek lopásokról meg ilyen csúnya dolgokról az út folyamán. Rémsztorikat mi is hallottunk pénzlopásról, mobil, fényképező, a legmeredekebb: büdös bakancsról is... érdekes, a környezetünkben még csak hasonlót sem tapasztaltunk. Hogy ez most csak szerencse? Nem tudom. Én nem hittem el, hogy valaki erre képes egy ilyen helyen, szerintem ezért nem történt meg.

Pénz. Az a büdös. Felső határnak a napi 17 EUR-t tettük meg, de ezt nagyon ritkán értük el. Napi 10-12-ből megvoltunk a magunk módján (néha 5-ből is, bezony), most mondjam azt, hogy igénytelenül? Én jól éreztem magam. (Borra mindig futotta.)

2011. június 12., vasárnap

Szokjuk a nyelvet 2.0

Spanyol Miatyánk. Bármikor jól jöhet...

Padre Nuestro
Padre nuestro, que estás en el cielo,
santificado sea tu Nombre;
venga a nosotros tu reino;
hágase tu voluntad en la tierra como en el cielo.
Danos hoy nuestro pan de cada día;
perdona nuestras ofensas,
como también nosotros perdonamos a los que nos ofenden;
no nos dejes caer en la tentación, y líbranos del mal.
Amén.

2011. június 10., péntek

Ismerősök az úton

Nagy örömmel tölt el, hogy már két barátomról is tudok, aki előttem tapossa az utat, és a lábnyomaink hamarosan találkoznak. Nagy gonddal fogom bújni a vendégkönyveket, remélem találok benne útravalót tőlük. Már csak három vizsgám van, de tudom, miért hajtok :)

Apropó ultravaló : http://www.youtube.com/watch?v=Z-ZxkzECRo4